Siemię lniane 1kg

A11 SIELNI1000
8,49 zł
Brutto
Ilość
Dostępny

 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

Siemię lniane pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Co ciekawe, było uprawiane już w czasach Mezopotamii. Do dzisiaj cieszy się ogromną popularnością. Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego, znajdują wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Świetnie sprawdza się jako dodatek do domowych wypieków pieczywa, ciast, potraw zbożowych, sałatek, sycących zup. Natomiast na bazie wywaru z lnu można robić własne okłady, maski, a nawet kąpiele. 

Co warto wiedzieć o siemieniu lnianym!
Co warto podkreślić siemię lniane najlepiej przyswajane jest zmieleniu. Zaleca się, aby zaraz po zmieleniu spożyć je. 

▼Stosowanie
Wywar z siemienia to również znakomita maseczka na włosy. 2 – 3 łyżeczki ziaren należy zalać szklanka wody i gotować przez kilka minut. Powstały „żel” odcedzamy i nakładamy na umyte, wilgotne włosy. Masujemy przez chwilę i trzymamy przez 30 – 40 minut. Po tym czasie dokładnie spłukujemy.
Jeżeli zostanie nam trochę „żelu" z ziaren, można moczyć w nim paznokcie, przez 10 – 15 minut. Po takich zabiegach staną się one twarde i mocne.
Siemię lniane można również dodawać do wypieków, zup, dań obiadowych, stosować jako posypkę. 
Najlepiej spożywać siemię lniane po jego wcześniejszym namoczeniu w wodzie. Nasiona powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. 1 – 2 łyżeczki ziarenek należy zalać 250 ml gorącej wody, przykryć talerzykiem na 15 minut, ostudzić i wypić. Uzyskany napar pić rano i wieczorem.

▼Składniki
siemię lniane 

Opakowanie
Opakowanie foliowe OPP

▼ Sposób przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

▼ Terminy przydatności
Wszystkie produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia.

▼ Producent
RxONE Agnieszka Olejarz, Al. T. Rejtana 31f, 35-326 Rzeszów 

Szczegóły produktu
A11 SIELNI1000
Nowy produkt
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Śledź nas na Facebooku